jueves, 1 de noviembre de 2007

FEM CASTANYES!!!!


Avui dia 1 de novembre, dia de tots Sants celebrem la castanyada i mengem panellets, és la nostra tradició, però es veu que cada vegada ens anem tornant massa anglo-saxons, i ara està de moda Halloween, Per què?, segurament per interessos comercials, per vendre més disfresses, més ous, que envers de pintar-los els nens van tirant per les façanes de les cases del poble, i per les voreres.

No tenim el carnestoltes, per disfraçar-nos?, no entenc les ganes de adoptar altres costums que no formen part de la nostra cultura, tant que volem conservar-la, comencem per cada un de nosaltres i dins les nostres possibilitats ensenyem i eduquem als nostres fills perque mantinguin la castanyada, i els panellets.

Ens passem el dia criticant als americans, dient-nos i creient-nos que nosaltres sóm millors, que no ens enganyen tant com a ells, però ens estem convertint en una còpia d'ells, que no es correspon amb les nostres creences i cultura.

16 comentarios:

El blog del Xavier Ollonarte i Rovira dijo...

Tens tota la raó... Actualment, el Halloween s'està apoderant de la castanyada. I, el conjunt de la societat n'és culpable, perquè adopten altres festivitats per interessos comercials i de referents. És lamentable.

Rep cordials salutacions del Xavier Ollonarte i Rovira.

Bruguers dijo...

Jo, com catalana, voldria que les nostres tradicions no es perdéssin.
Les castanyes encara pots comprar-les i coure-les tu mateixa per un preu assequible, però els panellets són prohibitius per butxaques "normaletes" A les pastisseries d'aquí van a 36€. N'he comprat 3 i he pagat 2,80€.
Els petits s'ho passen més bé amb el ditxós Halloween i per molt comercial que sigui, surt més baratet. Fa molta ràbia, però ja se sap som molt tolerants amb les costum forànees a canvi de perdre les nostres. Per la la raó que sigui.

Què t'anava a dir dijo...

Si a promocionar les castanyes i els panellets en les noves generacions. No ho hem de deixar perdre per les tradicions del país de la Coca Cola.

Unknown dijo...

Estic totalment d'acord amb tu. La llàstima és que no ho pensi més gent. Critiquem els americans i en canvi els copiem.

FRANCESC CAYETANO dijo...

Per cert, algú sap el que vol dir Halloween?

LA CURA dijo...

Aunque no es una fiesta que me apasione mucho (de todas las que se celebran durante el año) tiene como todas sus puntos positivos y sus tradiciones gastronómicas (me encantan los panellets de pinyons y un traguito de moscatell, ummmmmm!!!). las castañas ya no tanto, y hoy no ha hecho mucho frío.....Lo de Halloween, me gusta aunque lo veo muy americano...

blumun dijo...

Hola , bon dia. Pienso bastante parecido a ti, respecto al halloween. Y me parece que se imita lo que se admira, y tambien se critica lo que se envidia. Me refiero a la incongruencia de criticar a los USA, y despues ya sólo nos falta celebrar el 4 de Julio, y Acción de Gracias. Enfin, cada cual es libre de hacer lo que le plazca, faltaría más.
Besos.

Sol dijo...

yo paso del haloween, me parece bien verlo en las pelis americanas pero aquí no me apasiona nada. En mi tierra se celebra el "calvote" (o carbote?, yo le llamo carbote pero hay quien le llama calvote), consiste en reunirse con los amigos, irse al campo y asar castañas, membrillos, etc, (vamos, como en todas partes pero con otro nombre). Me parece una estupenda tradición que promueve la camaradería, la amistad y el "roce", cosa cada vez más escasa en nuestros días.

... aunque la verdad es que también estoy perdiendo esa costumbre... snif... (pero por vaguería, no por pro-americanadas)

besos!

´´ dijo...

Yo no celebro la castañada ni Halloween , que se hace , una comida familiar ? .

Semana santa tampoco demasiado , Navidad más. San Juan no me gusta tampoco y Fin de año muy poco .

Todas estas tradiciones tenian su gracia en un mundo rural donde la gente tenia tres o cuatro fechas señaladas donde disfrutar de unos pocos dias de fiestas populares , pero actualmente estas fiestas son mamoneos consumistas y multitudinarios que me cargan mucho .

JAL dijo...

Són tantes les tradicions que hem perdut, tantes les que ni tan sols hem aribat a conéixer... en aquest cas hauríem de confiar en les escoles que, curiosament, comencen a promocionar més Halloween

garmir dijo...

Hola:
La meva mare seguint la tradició pastissera de la meva familia de fer torrons ha fet panellets a casa, li han quedat millor que a les tendes, i nosaltres celebrem l´1N a casa, tots reunits , menjant, encara que aquest any els meus pares estan refredats,més que jo, aixi i tot la meva mare ha volgut fer els panellets.

civisliberum dijo...

Totalment d'acord amb tu, el celebrar Halloween en lloc de la castanyada em sembla una tonteria provinciana i de colonitzats estupits. Pero de la mateixa forma que els McDonals van a menys confio que aquestes costums tambe ho faigin.
No obstan, i contradint al Sr. Rajoy en el seu cambi climatic, recordo el fret que passaba fa uns anys fent cua per comprar castanyes i la calor que fa ara, i amb aquesta calor no m'apeteix pendre unes castanyes calentes.
Els panellets es altra cosa, per molt car que siguin mels preg igual.

pescador dijo...

pues estimado, aqui la fiesta de halloween es un barullo totalmente comercial, que comprar dulces, disfracez, las calabazas, decoracion de las casas, me inclino mas por el dia de los muertos en el mas puro mexican style, tiene una belleza mistica, llena de color y reencuentro con los antepasados.
este halloween poco a poco se apodera del mundo y el imperialismo cultural se interna en nuestras comunidades como el cancer, muchas veces dejando nuestras reales tradiciones de lado...
saludos y abrazos

Bito dijo...

Estoy de acuerdo en que estamos todo el día cogiendo las costumbres americanas... sólo que la fiesta de hallowen es en verdad divertida, y no me extraña que la adoptemos. Tampoco estoy en contra de adquirir ciertas tradiciones de estos pueblos, aunque éste sea EEUU, lo único malo de esto es que imponen tooooodas sus tradiciones, supongo que por eso cansan.

Unknown dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Unknown dijo...

Als meus bessons, els vaig fer la disfressa de Castanyers i així tots contents!! ;)

Cristina

http://www.vidaculinaria.blogspot.com
http://www.cottonlin.com